Björksav är ett av skogens livselixir. I många tider har människan tappat björkar på sav. Mycket effektivt sätt att stärka kroppen och det sägs även hjälpa vid björkpollenallergi. En riktig vårboost och drycken innehåller C-vitaminer, antioxidanter, spårämnen och aminosyror. Är effektiv vid magsbesvär, huvudvärk, reumatism och artrit. Drycken har en svagt söt smak och är genomskinlig.

Idag krävs det tillstånd från markägare för att få tappa björksav. När tjälen släpper från marken börjar saven stiga. Man kan tappa från mars-maj, innan bladen slagit ut. Man borrar ett litet hål i stammen och en pip eller rör sätts för avrinning. Tänk på att ansluta ett stort metallkärl eller plastdunk för man kan få upp mot 25 l. Undvik glas då det kan spricka om det blir minusgrader under natten. Täpp sedan till hålet så inte träder förblöder. Nästa år väljer man ett nytt träd. Färsk sav håller ca 1 vecka i kylskåp. Frys gärna ner!

Hårvård
Skölj håret med björksav. Sägs stärka håret och främja hårväxt.
Använd som en vanlig skölj eller blanda i hårschampot du har hemma.

Tandvård
Använd som munvatten för att stärka tandköttet

Invärtes
Drick gärna 0,5 l per dag

Har du inte tillgång till att tappa egen björksav finns det att köpa hos hälsokostbutik