Ingefära är en välkänd medicinalväxt och den användes flitigt inom klostermedicinen. På medeltiden var européerna övertygade om att den härstammade från Edens lustgård. Ingefära, galangarot och gurkmeja är nära släktningar och betecknas som ingefärsväxter (Zingiberaceae). För medicinsk användning fann man den tidigt i odlingar i Kina och Indien.

Roten används och innehåller eteriska oljor, starkt smakande ämnen som gingeroler och shogaoler. Den eteriska oljan har dämpande effekt på det centrala nervsystemet. Fin effekt vid matspjälkningsbesvär där avsöndring av saliv, magsaft och galla ökas. Just gingeroler och shogaoler påverkar värmereceptorerna i magslemhinnan, vilket ökar tarmaktiviteten. Inte att förglömma dess antiinflammatoriska och febernedsättande egenskaper. God att använda vid förkylningssjukdomar, hosta, huvud- och tandvärk. Vid tandvärk kan bitar av roten tuggas. För att förhindra åksjuka kan tinktur intas.

Recept 1 Behandling av åksjuka
Ta 20 droppar av färdig tinktur i 1 glas vatten.
Drick 30 min innan avfärd.

Recept 2 Te vid förkylning eller matspjälkningsbesvär
2 tsk malen ingefärsrot
2 dl kokande vatten.
Häll det kokande vattnet över roten och låt dra i 5 min. Drick 2-3 koppar per dag eller vid behov.

Är man frusen så kommer här ett recpet på en löddrande skrubb som är cirkulationsökande och med ljuvlig doft.

Recept 3 Grön Lyckas bubblande ingefärsskrubb med citrongräs
1 dl flytande tvål (rekommendation Grön Lyckas refill av liquid soap lemongrass http://www.gronlycka.se/products/refill-flytande-tval/
1 msk torkad, malen ingefära
10 droppar eterisk olja av ingefära
vitamin e 0,5 ml
Blanda alla ingredienserna i en skål. Öka mängden salt om så önskas. Häll över i lämplig glasburk och märk skrubben. Hållbarheten är 1 år. Ha lock på för att den eteriska oljan inte ska avdunsta.